Výkrik 40x55cm - Edvard Munch

Úvod / e-shop / Obrazy slávnych majstrov / Výkrik 40x55cm - Edvard Munch
zľavová akciazľava: 30%
Pôvodná cena: 47.14 €
33.00
skladom: 3ks
KS

    Výkrik 40x55cm - Edvard Munch

    Slávny obraz pre Vaše potešenie alebo darček.

    • Profesionálna tlač na plátno pigmentovými farbami s extra dlhou životnosťou
    • Formát obrazu 40x55 cm
    • Dokonalé vypnutie na skrytý drevený rám
    • Technológia vysokého rozlíšenia pre dokonalú kvalitu tlače
    • Perfektná dekorácie pre Váš byt alebo kanceláriu
    • Dokonalý umelecký dojem vďaka profesionálnej reprodukcii

    Edvard Munch

    1863-1944, Nórsko
    Narodil sa do rodiny armádneho lekára. V jeho piatich rokoch mu na tuberkulózu zomrela matka a neskôr aj jeho sestra. Aby unikol smútku, začal malý Munch maľovať. Výrazne ho ovplyvnil náboženský fanatizmus otca a častá úmrtia v rodine počas jeho detstva. Jeho prvá významnejšia výstava v roku 1892 vyvolala veľmi nepriaznivý ohlas a bola po týždni ukončená. Vo svojich obrazoch prekvapil svet hlbokým kontrastom k vtedajšiemu oslavnému umenia zvyšku Európy. V roku 1900 utiekol pred svadbou do Nemecka, aby tam o štyri roky neskôr podpísal zmluvu s predajcami umenia v Berlíne a Hamburgu. Úspešný Munch potom žil bohémskym životom, pil alkohol a utápal sa v depresiách, než sa nervovo zrútil a bol hospitalizovaný na klinike. Drastická liečba elektrošoky viedla k extrémnej zmene štýlu. Munch stratil hlbokú citovosť a dramatickosť. Paradoxne oslabením pocitovosti našiel úspech u verejnosti a dokonca svoje diela vystavoval aj v Amerike. S prvou cenou za grafiku bola spojená aj finančná odmena, s ktorou založil štipendijný fond pre mladých nemeckých umelcou.

    Výkrik (The Scream) je pôvodne litografia z roku 1895 veľkosti tlače 36x24cm na liste s rozmermi 52x40cm.

    Prvú verziu namaľoval v roku 1893 pastelom. V rovnaký rok ešte pridal verzii olejom a temperou, ktorá je v zbierke Národnej galérie v Osle. Čiernobiela grafika je spomínaná litografia z roku 1895, vytlačená v počte 45ks. Niektoré autor neskôr koloroval. Štvrtá verzia maľovaná pastelom v roku 1895 bola predaná súkromnému zberateľovi za 120 mil. dolárov. Piata verzia z roku 1910 maľovaná temperou a nachádza sa v Mníchovskom múzeu.

    Sám autor o obrazu uviedol: "Raz som sa s dvoma priateľmi vyrazil na prechádzku okolo fjordu. Slnka sfarbilo oblohu do červena. Cítil som sa sa vtedy chorý a unavený a zatiaľ čo moji dvaja priatelia pokračovali v chôdzi, ja sa zastavil opretý o plot a cítil som ten nekonečný krik prechádzajúcej prírodou.

    zdroj: https://www.artmuseum.cz/umelec.php?art_id=611
    https://www.metmuseum.org/art/collection/search/340029

    Obrazy slávnych majstrov Výkrik 40x55cm - Edvard Munch

    1.Zákazka2.Fotografie3.Nastavenie4.Prehľad5.Platba6.Doprava7.Registrácia8.dokončenie